woensdag 26 januari 2011

Appel-kaneelcakejes

Laatst heb ik appel-kaneelcakejes gebakken.
 Erg leuk om te doen en het huis gaat er heerlijk van ruiken.


Wat heb je nodig

200 gram cakemeel of zelfrijzende meel
200 gram suiker
200 gram boter
2 theelepels vanille-extract
2 appels
1 eetlepel kaneel
1 theelepel kaneel
1 muffinplaat (12 stuks)

Schil de 2 appels, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine stukjes.
 Doe alles in een pan en voeg een klein beetje suiker toe.
 Doe een deksel op de pan. Laat de appel op een laag vuurtje zacht worden.
 Dit hoeft niet zo heel lang te duren.
 Vaak zet ik het gas bijtijds uit.
 Door de warmte van de pan gaart de appel nog na.

Mix de boter met de suiker tot een cremige massa.
 Voeg één voor één de eieren toe
. Daarna het vanille-extract en de eetlepel kaneel toevoegen.
 Alles nog even goed mengen.
 De meel zeven en er voorzichtig doorheen scheppen.

Vet een muffinplaat in met boter.
 In elk bakje heel iets meel doen.
 Door te kloppen en de plaat wat rond te draaien de meel goed verdelen.

De oven aanzetten op 175 graden Celsius en gaan voorverwarmen.

Nu een schep van het beslag in de vorm doen.
 Tot de vorm ongeveer voor de helft of iets minder gevuld is.
 Daar overheen de appel scheppen.


Er blijft nog wat beslag over. Wat kun je daarmee doen?

Tip 1
Wat overblijft stort ik in een kleine springvorm.
Het gaat samen met de bakplaat de oven in.
 Dit is leuk weggeven aan iemand en soms
 verdwijnt het hier gewoon in de vriezer
. Handig voor als er onverwachts bezoek komt.
 Even in de oven... heerlijk!

Tip 2
Als ik meerdere lekkere dingen heb, zoals bij een high-tea,
 is deze hoeveelheid beslag voldoende voor 2 x 12 cakejes.
 Het beslag gewoon wat verdelen over de 24 bakjes.
 De cakejes worden nu iets minder hoog.

Als de oven op temperatuur is ongeveer een 18-20 minuten in de oven.

Helaas geen foto's van het eindresultaat,
maar geloof me... ze waren heerlijk!!!!!

7 opmerkingen:

  1. wat lijkt dit een heerlijk recept.Ik ga het binnenkort maken. Bakken is een fijne afwisseling met patchen. Ik laat weten hoe lang ze hier blijven leven! Rietje van Slagmaat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik krijg dit weekend kleinkinderen te logeren en ga proberen samen met hun deze caketjes te maken.
    Bedankt voor dit lekkere recept. Rietje van Slagmaat

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Annelein (of Willeke)
    Leuk dat je op mijn blog kwam kijken. Ik heb altijd al heel veel gehandwerkt in de meest brede zin van het woord. En kantklossen is iets wat ik al jaaaren wilde leren, maar waar steeds maar niets van kwam.. tijd, hè? :)
    Ik heb bij jou ook eens rondgesnuffeld.. Je bent al net zo veelzijdig, heb ik gezien. En de appelcakejes zien er heel verleidelijk uit, zelfs in ongebakken staat :) Maar het is voor mij toch beter om er af te blijven.
    Veel plezier bij het kokkerellen
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo! Wat een leuk & smakelijk blog! Hier kan ik nog wat van leren, bakken is niet mijn sterkste punt, maar hou wel van opeten :). Ik kom hier vaker snuffelen, bij mij ben je ook van harte welkom!
    Lieve groet,
    Miriam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Of doe je niks meer met dit Blog?
    je laatste post is al een tijdje geleden.. Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Echt waar, ik RUIK ze gewoon!
    Hmmmmmmmmmmmm,.....
    ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zeg, wat een leuke blog, ziet er smakelijk uit. Mijn oliebollenrecept is vooral erg geheim;). Groet van

    BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het altijd leuk om iets van jullie te horen...